Zoveel leveren jouw zonnepanelen op

zoveel leveren jouw zonnepanelen op!

Bereken de verwachte opbrengst van zonnepanelen

In regio's met veel zonuren, zoals Zuidwest-Nederland, is het aantal kilowatturen (kWh) bijna gelijk aan het vermogen van de zonnepanelen in Wattpiek (Wp). Om de opbrengst van je zonnepanelen te berekenen, volg je deze stappen:

  • - Rendement: Ga uit van een rendement van 90%, wat een realistisch percentage is gezien het grote aantal zonuren.
  • - Vermogen: Als je zonnepanelen een totaal vermogen hebben van bijvoorbeeld 3.000 Wp, kun je verwachten dat ze ongeveer 2.700 kWh opwekken per jaar (3000 * 0,90).
  • - Opbrengst: Vermenigvuldig het aantal kWh met de actuele stroomprijs om het jaarlijkse opbrengstbedrag van je zonnepanelen te berekenen.

De zomer en lente

De opbrengst van zonnepanelen varieert gedurende het jaar, met de meeste opwekking in de zomer en lente. Dit is logisch gezien het aantal zonuren in deze seizoenen.

Hoewel veel mensen denken dat een hete zomerdag het beste is voor de opbrengst van zonnepanelen, is dit niet helemaal waar. Zonnepanelen werken optimaal bij temperaturen tot 25 graden Celsius; daarboven neemt de efficiëntie af. Daarom zijn mooie lentedagen eigenlijk gunstiger voor de opbrengst van je zonnepanelen.

De winter en herfst

In de winter en herfst schijnt de zon minder fel en zijn er minder zonuren. Dit resulteert in een lagere opbrengst van je zonnepanelen tijdens deze seizoenen. Hieronder vind je meer informatie over de geschatte opbrengst van zonnepanelen in de herfst en winter.

Bekijk andere berichten

Praatje maken?

Wij kijken ernaar uit om met u samen te werken aan uw verduurzamingsproject. Neem vandaag nog contact met ons op en ontdek wat Zonnematch voor u kan betekenen.